fredag 24 december 2010
Jul, tradtioner och tacka vet jag Göteborg!
måndag 20 december 2010
spel på julen?
All I want this christmas is an old and friendly song
So I can sing all day long
Snowflakes are falling outside
And the water becomes ice
Christmas is the time to be nice
Let's make this last forever or as long as it can be
It's the gift I want under my christmas tree
This year
This year
Let's reach out to help
Not a tear
Not a tear
Will be on a poor childs face
If we work this world won't fall
And we can make this
The brightest christmas of them all
But God haven't forgot them
The ones who has it tough
What we do is not enough
Instead of helping others
We declaim a war
We're not happy we want more
Those people have real feelings
We can't just mess around and when
We're scared go under ground
All I want for christmas is for all of
Us to say:
God didn't want life this way!
This year.......
All I want for christmas
All I want for christmas
All I want for christmas
All I want for christmas
I:This year......... :I
onsdag 8 december 2010
metodister i vemod och mod i Norrköping
måndag 15 november 2010
Stulet liv
söndag 14 november 2010
Min brandgula skrivmaskin
fredag 15 oktober 2010
HOPP-hoppas för barnen
måndag 11 oktober 2010
Jesus som "Klangbotten" och middagslur
Idag har jag varit ledig, efter en ganska intensiv helg. I lördags var det "skräckparty" och församlingsmöte med samtal och remissarbete. Innan ni drar konstiga slutsatser, vill jag säga att "skräckpartyt" inte har ett dugg med församlingsmötet att göra. "Skräckpartyt" var något som sonen var på, utklädd och sminkad till zoombie. Själv föredrog jag församlingsmöte, med gott samtal om den nya kyrkan. Igår var det tacksägelsedag, med tema lovsång. I vår kyrka hade vi två gudstjänster. I gudstjänsten på förmiddagen predikade jag om Jesu försoningsdöd som en "klangbotten" för vår lovsång. En lovsång som kan sjungas i smärta och kamp, eller glädje. Tonen blir ren då vi är sanna i hur vi har det och låter tonen studsa mot klangbotten, Jesus. På kvällen var det en sånggudstjänst under temat "Pärlor ur den andliga sångskatten". Då fick vi sjunga alla de där "pärlorna", dvs de gamla goa väckelsesångerna. Idag har jag försökt att vara ledig, men sneglat en del på min bokhög för studier. Eftersom vädret var fint gick jag ut på balkongen och läste i min gungstol. (se bild). Men, efter efter en stund, blev frestelsen för stor att byta gungstol mot soffan (se bild). Där sov jag gott i solen. En riktig middagslur...
tisdag 5 oktober 2010
För stor för att leka?
fredag 1 oktober 2010
Bernkastel-Kues, ompa och vinodlingar...
Maken och jag är några dagar i Moseldalen. Vi är i Bernkastel - Kues, närmare bestämt. Det lär vara hjärtat i Moseldalen. Efter en lång bilfärd, med sista bitens slingriga vägar, kom vi fram till vårt hotell. Igår vandrade vi uppför, uppför, längs de tillsynes oändliga vinodlingarna. Vädret var regnigt och disigt, men vandringen var ändå häftig med mycket vackert att se på. Idag har vi varit i Trier, också en häftig stad. På bilden ser ni "Porta Nigra" som byggdes på 100-talet e Kr... Vi hann också med en del kyrkor i Trier. När vi kom tillbaka till Bernkastel- Kues hade S:t Mikaels festen börjat; en höst och vinfest. På plats var förstås en riktig "ompa-ompa orkester" i sann tysk anda. Det var kul att se (och höra) alla glada tyskar som sjöng och dansade. Jag kunde inte låta bli att ryckas med, även om jag inte kunde sångerna alls. Här i Moseldalen är det nu skördetid och det är en hejdundrande samling och glädje kring det som är det viktigaste här; druvorna och vad som produceras ur dem.
lördag 25 september 2010
Skapelsen, lidande och ungdomsledare i luften
Vallersvik
fredag 10 september 2010
Alla har sin plats
måndag 6 september 2010
Samling
fredag 3 september 2010
Mötesplats
”Goddag yxskaft!” Det är ett uttryck vi använder när någon svarat något som inte alls hänger ihop med vad den första sade. Det händer ibland, när man är disträ, inte har förstått eller bara inte lyssnat. Det som händer oss ganska ofta är att vi talar till varandra, men inte med varandra. För att kunna prata med varandra måste det till ett möte där vi både ger och tar emot. Inte bara ger. Inte bara tar emot. Då först blir det ett riktigt möte mellan människor. Detta låter enkelt, men är inte alltid det. Om ett riktigt möte ska kunna ske behövs tillit, mod, lyhördhet och mycket vilja och kärlek. Hur mycket vi har av allt det där, var och en, beror en hel del på tidigare möten vi haft och hur vi blivit mottagna, lyssnade på, sedda och älskade i från början av vårt liv.Kyrka och församling är tänkt att vara en plats som ger rum för sådana riktiga möten. Stämmer det? Jag tror att det i församlingen, precis som i alla andra sammanhang, finns goda möten, men också gånger då vi bara talar till varandra och kanske en och annan gång också ett ”Goddag yxskaft” - möte. Det som är så speciellt med gemenskapen i kyrkan är att den är grundad i Jesus Kristus själv. Han som älskar gränslöst och älskat alla människor så mycket att han dog, för att vi skulle våga de riktiga mötena med varandra och få leva i kärlek och gemenskap. Jesus Kristus uppstod, lever och är grunden och centrum i vår gemenskap i församlingen. Jag tror att vi ska vara lite självkritiska och se; att i vår iver att tjäna, hjälpa och berätta om Jesus, har vi ibland blivit dem som endast gett och hjälpt. Det har verkat som om vi inte behövt ta emot från andra människor. Det har skapat ett ”vi och dom”, ett ”högre och lägre” utan att vi egentligen velat det. Här tror jag att vi som församling, kan våga mycket mer av att också vara en gemenskap som ber om hjälp, som behöver andra och lyssnar på andra. Det kan vi och vågar vi när vi vågar tro att vår gemenskap inte grundar sig på vad vi gör, vad vi lyckas med, inte heller att vi är lika eller måste tycka lika. Vår grund är istället det som också gör det riktiga mötet möjligt: Jesus Kristus som älskar oss och kallar oss att tjäna varandra. Vilket betyder både att ge och ta emot. Så - väl mött i vår kyrka!
måndag 23 augusti 2010
Ny besökare i kyrkan- finns det rum?
Tänk dig att du aldrig varit i din kyrka och firat gudstjänst förut. Vad skulle du tänka, känna och uppleva där då? I boken Beyond the First Visit, säger Gary McIntosh att när en ny besökare kommer till kyrkan ställer han sig fyra grundläggande frågor:
1. Finns det rum för mig? Här är det fråga om utrymme, lokaler. Om man inte lätt kan hitta en plats att sitta på i gudstjänsten, inte kan hitta någon parkeringsplats, inte hittar var man ska hänga kläderna eller var toaletten är- ja, då kommer man känna att det inte finns rum för dem.
2. Finns det rum för mig personligen? Här är det mer fråga om identitet. Om man inte ser några människor alls som ser ut som en själv, har samma intresse och samma bakgrund, ålder, livsstil- ja, då kommer man att känna att människor som jag passar inte in här.
3. Finns det rum för mig- i relationer? Här handlar det om besökaren känner sig inkluderad. Om man inte blir innesluten och med i grupper, Bibelstudium m.m Ja, då känner man sig utanför
4. Är det värt det? I dagens samhälle, är tid något väldigt dyrbart. Om besökarna inte får ut något av det som sker i kyrkan, kommer de att känna att engagemanget och kyrkan inte är värd deras dyrbara tid
Varför inte prova detta i din kyrka? Nästa gång du går på gudstjänst, så låtsas du att du aldrig varit där förut. Du vet inte var du ska parkera, du vet inte hur man tar sig in i kyrkan, du vet inte var man hänger av sig kläderna m.m. Inte heller känner du de personer som sitter runt omkring dig. Du vet inte vad som ska hända i gudstjänsten och vad som förväntas av dig. När du lämnar kyrkan, försök svara på de fyra frågorna ovan. Fundera också över allt som du känt. Är det värt att gå dit igen? Varför? Eller varför inte?
tisdag 17 augusti 2010
Stay cool, Ingrid!
Jag har nu inlett min andra arbetsvecka och tempot är förhållandevis lågt. Så här års består pastorsarbetet mycket av planering; planering för kyrkoblad, gudstjänster, församlingsdag, retreater(på mitt arbete på Överås) och många härliga möten med människor som jag inte sett på hela sommaren. Det är också nu jag på allvar börjar fundera på mitt "final project" i min utbildning Dr of Ministry. Uppsatsseminarierna är inte förrän i januari, men i oktober kommer nya litteraturlistor och inskaffande av böcker och läsning och då behöver jag veta vad det är jag ska skriva om. Så här långt, tänker jag mig något kring församlingens identitet och ledarskapet i den församlingen. Vi behöver bort från "föreningkyrkan" med fokus på göra och prestera. Något som jag tror vi behöver fundera på i den nya kyrkan. Bilden här intill får symbolisera hur jag kände mig när jag gick på semester. Det var mycket som skulle klaffa i mina två arbeten och inte minst studierna med två papers inlämningar. Faktum är att jag var tvungen att sitta första lediga veckan och bara skriva, skriva för att hinna färdigt till inlämningen den 2 juli. Dagarna efter var jag alldeles uppvarvad- men hade ju gott om ledig tid sedan, där jag kunde varva ner, slappna av och vila. Då funderade jag också en hel del på hur vi ofta talar om i våra kyrkor om att slappna av, vila och att vi ska veta att vi är älskade för dem vi är. Och så sprang jag omkring som en "skållad råtta" mellan arbeten, GFkommittéer och mest av allt studierna. Då kände jag mig lite som bilden; att det behövdes minst två Ingridar för att hinna. Ja, jag vet att det där är något jag tagit på mig själv och jag klagar inte. Funderar bara på om jag lever så som jag lär? Nej, i höst känner jag att jag måste lära mig att prioritera; "stay cool" och göra rätt saker. En sådan är en ny satsning vi i församlingen vill göra, som främst går ut på att mötas och att det inte är vi som församling som kommer med en färdig verksamhet, utan att något föds i mötet. Spännande... Då handlar det om att ha fokus på att vara närvarande. Till det behövs bara en Ingrid. Hoppas att jag vågar det!
lördag 7 augusti 2010
Varde balkong- en skapelse
måndag 2 augusti 2010
"Det kan ta tid att komma hem..."
lördag 31 juli 2010
Ska sjunga mig hes ikväll....
onsdag 21 juli 2010
Balkongplats
onsdag 14 juli 2010
Road och oroad
söndag 4 juli 2010
To live in brokenness- is the real community!
lördag 3 juli 2010
Jag är helt blåst
torsdag 1 juli 2010
En tyst manifestation- VITA DAGEN
Denna dag är en minnesdag emot något så avskyvärt som barnmisshandel genom att bära något vitt eller/och tända ljus i våra fönster för dessa små utsatta själar! DU DELTAR ALLTSÅ IFRÅN DITT EGNA HEM.
Denna manifestation har ett flertal syften. - Att människor vågar visa att de tar ställning. -Att barn som är utsatta märker att vi är många vuxna som tar avstånd från detta med att slå barn, - Att politiker förhoppningsvis ser oss. -Att vi blir så pass många och att vi får ut det i massmedia att det blir en oposition och allvarlig debatt i frågan. - Att barnen som är utsatta vet att det finns alltid någon vuxen att prata med, att de inte behöver känna skam då det är förövaren som gör fel, inte barnet! En tyst manisfestation innebär inte att den inte ses och hörs. Denna manifestationen ger alla tillgång att delta då den är i det egna hemmet. Det är inte alltid den högsta rösten som gör skillnad. Kan vi ena oss och även låta barn se att vi är många vuxna som står bakom dem och finns för dem så de inte behöver vara "så" rädda för att prata har vi gjort skillnad. Men låt oss inte protestera i tysthet andra dagar- utan säga ifrån och ta ställning för de minsta!
torsdag 24 juni 2010
Brödet är brutet- för att vi ska bli hela...
måndag 21 juni 2010
Att bli överhoppad
lördag 12 juni 2010
Utvald och älskad
söndag 6 juni 2010
Nej, ingen seger!
onsdag 2 juni 2010
Ledardagar på Ersta och storseger av Robin!
måndag 31 maj 2010
Konfahelg
fredag 28 maj 2010
I surrender
fredag 21 maj 2010
Hopp
torsdag 20 maj 2010
Baseball
Kolla bilderna från nationalpark och på de glada herrarna!