torsdag 7 januari 2010

God of mission has a church

Som ni ser på bilden har man nu börjat producera pappkassar med reklam för min blog, visserligen lite felstavat, men jag får väl ha överseende med det...Idag har igen varit en fullmatad dag med goda föreläsningar. Idag fick vi en liten genomgång av olika strategier som använts för mission under årens lopp - och det blir tydligt att grundfelet ligger i att se mission med olika strategier. Ett gott citat från dagen beskriver det bra: “It is not the church of God that has a mission in the world, but the God of mission that has a church in the world.” På eftermiddagen satt vi i smågrupper och fick 20 minuter var att berätta om vår församlings "missional challenge" Det var spännande- både att få respons på sin egen berättelse och att lyssna på andras berättelse. En annan sak som vi talade om idag är när församlingen blir intim-familjär. Dvs när några familjer finns i församlingen, där man gifter sig med varandra och där församlingen består av några släkter. Inte helt främmande för våra frikyrkoförsamlingar, men det skapar en instängd miljö där det kan vara svårt för nya människor att komma med. Man kan istället beskriva och se församlingen som en grupp av främlingar som träffas. De är främlingar eftersom de välkomnas av Gud som är den egentliga värden. Vi är alla gäster. Det ger en annan öppenhet och en annan syn på vems församlingen egentligen är! Det är så lätt att både tänka och uppträda som om det var nya människor som kom till oss och vi ska lära dem hur det går till här och på vilket sätt saker ska går till. Men om alla är gäster och det är GUD SJÄLV som är värden, ja, då blir det skillnad. Det ger också ett annat sätt att fira gudstjänst- inte vår föreställning, utan ett möte där Gud är värden och vi är gäster. Ja, det finns en hel del att fundera på, men nu ska jag försöka sova. E och jag ägnade eftermiddag/kväll åt shopping åkte metron hem och när vi skulle ta gratisbussen till America University- så kom den inte! Vi bestämde oss för att gå och det visade sig inte vara långt alls. Men säkert otänkbart för en amerikan som inte tycks kunna gå många meter.


2 kommentarer:

  1. Hej Ingrid - god fortsätttning!
    "God of missions..etc"...Gillar det citatet... It is really true...!... Läser själv just nu en väldigt bra bok, med intressanta perspektiv på inte minst 'missional challenge'; Den är bl a skriven av ordförande för Inidens kristna råd:"On the side of the Angels - Justice, Human Rights and Kingdom Mission" Vi tar det över nästa kopp (riktigt) kaffe på Överås!Kram Gunilla

    SvaraRadera
  2. Hej Ingrid! Jag halkade in på din blogg för några dagar sedan och kände att jag ville skicka dig en hälsning där du är i USA. Har senaste tiden tänkt mycket på och bett för er som sitter med i de olika arbetsgrupperna i Gemensam framtid. Ni gör ett jättejobb. Vi är ju själva i Norrköping inne i en process med samtal om än mer fördjupat samarbete och så småningom en gemensam församling lokalt mellan våra tre olika samfund. Det är två steg framåt och ett tillbaka hela tiden känns det som. Det är väl ungefär detsamma på riksplanet vad jag förstår av din blogg. Intressant utbildning du går. Det här med familjär församling känner jag väl igen. Tänkvärt att man kan se det på ett helt annat sätt som du beskriver. Ha det gott. Kram Britt E.

    SvaraRadera