måndag 21 september 2009

Frihet och symboler



Maken och jag har varit i Budapest några dagar. Det var varmt, härligt och somrigt ca 28C. Som ni ser av bilden klättrade vi högt upp på Gellert berget. En häftig utsikt ner över alla dessa broar över Donau som förenar Pest och Buda. Vi bodde i Pest, men det var det verkligen inte :)
Uppe på Gellertberget finns frihetsmonumentet (ca 40 m högt) . En häftig staty av en kvinna som står längst ut på kanten av berget och håller i ett jättestort olivblad. Symbolen för frihet och fred. Den restes som en symbol för att nu skulle inga krig finnas mer i Ungern. Den syns över hela staden. Men. 
Den sägs vara hatad av majoriteten av befolkningen. Varför då? Jo, för statyn restes just efter andra världskrigets slut av ryssarna till minne av de soldater som stupade i strider mot tyskarna. En frihetssymbol som inte alls blev någon frihet för folket i Ungern. Istället blev den en symbol för det sovjetiska herraväldet.
Kanske kunde man tänka sig att den kunde bli omtyckt idag- på lite trots- just för att de nu är ett folk i frihet. Men det är svårt att ändra på en symbol. Statyn sattes inte upp av Ungerns befolkning. Den symboliserar inte frihet och kommer aldrig att göra.
Så intressant och spännande är det med våra symboler. SYMBOL, som betyder "föra samman" "förena". Men hur mycket frihet det än symboliseras i frihetsmonumentet, så betyder den inte frihet och fred för befolkningen. För dem är den ett hån och en symbol för förtryck. Det är inte deras frihet som symboliseras.
Det är inte enkelt med symboler... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar