torsdag 4 mars 2010

Guds förbund

Gud sluter förbund med oss. Jag vet inte vad du tänker på när du hör ordet förbund. Ordet "förbundet" får väl oss mer att tänka på en förening, en sammanslutning av människor.
Att sluta förbund med någon betyder att "komma tillsammans". När gud sluter förbund med oss, är det alltså för att han vill vara tillsammans med oss. I Gamla testamentet läser vi om hur Gud sluter förbund med sitt folk; är för sitt folk. I Nya testamentet läser vi om hur Gud blir människa i Jesus och är med oss. Gud sluter förbund med alla folk i Jesu försoningsdöd. När Gud sluter förbund med oss säger han; "jag älskar dig, jag är kvar hos dig, till och med när du springer iväg, eller bedrar mig". Det är Gud som tar initiativet i förbundet. För att han älskar, och vill "komma tillsammans" med dig. Gud har slutit ett förbund med oss. Ett förbund och inget kontrakt. För i ett kontrakt lovar man varandra något och bryts dessa löften så bryts kontraktet. Därför skriver Gud inga kontrakt.
Gud har slutit ett förbund med oss; i dopet bekräftar Gud att du redan är Guds älskade. I ditt liv kan du  vilja leva innesluten i det förbundet. Du är älskad! Gud lämnar dig aldrig. Det är utgångspunkten i våra liv. Vad än andra säger till dig: Du är älskad av Gud och han lämnar dig aldrig! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar