onsdag 17 mars 2010

Spjutspets i den nya kyrkan?

Några talar om lojalitet mot organisationen. Andra om respekt och hänsyn mot andra. Jag tycker det liknar mest feghet.  Nu har Missionskyrkans kyrkostyrelse igen ändrat sitt beslut angående samkönade vigslar. De vill nu överlåta åt den nya kyrkan att fatta beslut i den frågan. Man menar att det är att visa hänsyn. Jag tycker det är respektlöst och fegt. När vi talar om den nya kyrkan, så talar vi om att våga nytt, hitta nya vägar- slänga det som bara belastar oss. Men vad gör Missionskyrkans kyrkostyrelse? Jo, de fegar ur. Möjligheten fanns att vara en spjutspets in i det nya, men man vågade inte. Vad man glömt är att visa respekt mot alla de som kyrkan redan trampat på. Det där har kyrkan sysslat med i många frågor. Ja, jag vet att jag är också en del av den kyrkan. Men kan vi fortsätta att låtsas som alla får vara med på lika villkor- när alla människor inte får det? Vi talar om dopsyn, syn på medlemsskapet osv. Men vad betyder våra dopsyner? Vad får det för konsekvenser för människor? 
Kan man bli medlem om man är utvecklingsstörd? Får man rösträtt om man blir medlem som barn? Om man ska bli medlem på bekännelse- hur mycket måste man tro? Och kanske, allra viktigast, vem av oss kan mäta en annans tro? Ja, vem är det som myndigförklarar människan att tillhöra Guds rike? Inga enkla frågor. Att tillhöra en församling, vara en del i Kristi kropp, är att var en del av något. Det betyder att jag själv inte har alla svaren. Det är tillsammans vi är kyrka- aldrig en och en. Jag tror det är jätteviktigt att vi arbetar tillsammans för att forma en ny kyrka. Ibland kommer det betyda att några vågar vara spjutspetsar och "trotsa" organisationen. Sådär gjorde Jesus hela tiden. Han sprängde de som var dåtidens gränser för att ena och hela. Vi behöver också göra det. I Jesu namn. Det betyder att vi hjälps åt att hitta vägar där Jesus går före. Ingen klarar det ensam.
Lyssna gärna till Status Quo nedan. Möjligen är det inte Gemensam framtid de sjunger om. Men budskapet är ok. "Let´s work together"

2 kommentarer:

  1. Ingrid
    Ett jättebra inlägg.
    Vi har en dröm.
    Här är inte man eller kvinna inte jude eller grek,hetero eller homosexuell alla är vi ett i Kristus.
    Benny Fhager

    SvaraRadera
  2. Ingrid, var har du tagit vägen??

    SvaraRadera